Aan de slag met VUstat, het Hoofdmenu

Top  Previous  Next

VUstat is meer dan alleen een statistiekprogramma. Naast de rubrieken Data analyse en Dataplot  vind je verschillende rubrieken die met statistiek en kansrekening te maken hebben.

Hieronder staan de rubrieken, met een korte toelichting.

In veel schermen kom je de infoknop info tegen. Daarmee krijg je specifieke informatie op een scherm.

 

Data analyse

Met VUstat kun je op een eenvoudige manier statistisch onderzoek doen. Dat kan met kant-en-klare bestanden, maar je kunt ook zelf een enquête houden en de resultaten in VUstat invoeren. Van de uitkomsten kun je allerlei diagrammen maken. Een uitgebreide optie om statistische plaatjes te maken vind je in Dataplot

 

Dataplot

Met Dataplot kun je diagrammen van frequentietabellen maken. Dat kunnen simpele diagrammen zijn, maar ook 3 dimensionale diagrammen. Je kunt zelf de vormgeving doen.

 

Kansrekenen

Deze rubriek heeft enkele opties die handig zijn bij telproblemen en kansproblemen.

 

Bomen

Een boomdiagram is een goed hulpmiddel bij allerlei tel- en kansproblemen.

Er si een deelrubriek met het gebruik van bomen in economische toepassingen.

 

Simulaties / Toegepaste simulaties

Met VUstat kun je allerlei experimenten, bijvoorbeeld het gooien met een munt, en spellen nabootsen. De uitkomsten krijg je als een tabel of diagram en in sommige gevallen als een bestand dat je in de rubriek Data analyse kunt bewerken.

 

Data maken

Een drietal modules waarmee je je eigen data maakt.

 

Kansverdelingen

Hier vind je een elektronisch tabellen boek. Naast de tabel zie je de grafiek van de kansverdeling, daarin zie je wat een waarde uit de tabel betekent.

Er zijn vier afzonderlijke verdelingen: binomiaal, hypergeometrisch, normaal en poisson.

Met de optie Diverse verdelingen kun je verschillende verdelingen tegelijk in één figuur plotten. Bovendien bevat deze rubriek een demonstraties van de centrale limiet stelling.

 

Hypothese toetsen

In deze rubriek wordt het toetsen van een hypothese met behulp van een grafiek toegelicht. Je ziet als het ware hoe de toets werkt. De conclusie van de toets wordt apart geformuleerd en kun je afdrukken of in een tekstbestand inlezen.

Er zijn vier toetsen: binomiaal toets, t-toets, z-toets en poissontoets.

Bovendien bevat deze rubriek demonstraties van betrouwbaarheidsintervallen en onderscheidend vermogen.

 

Profielen

VUstat is zo gemaakt dat het afgestemd kan worden op de leerling/gebruiker die met het programma gaat werken. In deze rubriek kun je het programma fijnregelen.

Je kunt opties en menu-onderdelen ‘afplakken’. Ze zijn dan niet meer zichtbaar.

Een profiel is een combinatie van instellingen. Daar geef je een naam aan en die naam komt als keuzeknop op het openingsscherm.

sleutel of  Ctrl-P geeft toegang tot Profielen