Dataplot

Top  Previous  Next

Dataplot is een kleine statistische omgeving waarin je vooral goed met frequentietabellen kunt werken. Met Dataplot kun je fraaie statistische representaties, grafieken en diagrammen, zelf vormgeven. De optie is daarmee zeer geschikt voor de onderbouw en voor gebruik bij andere vakgebieden.

Je kunt kiezen uit drie typen grafieken: staafgrafiek, cirkeldiagram en lijngrafiek, zowel twee als driedimensionaal. Dataplot kiest zelf de assen bij twee variabelen of als de eerste variabele een tekstvariabele is, bij meer variabelen kun je dat zelf opgeven.

 

fakeb Invoer van data

Data kun je op verschillende manieren invoeren: met de hand, uit een bestand, vanuit de Data analyse-omgeving, importeren.

 

fakeb Vormgeving

Na de keuze van een grafiekknop krijg je de grafiek in een venster met daarop de knop Vormgeving. Met deze knop krijg je een werkset waarmee je de grafieken naar eigen inzicht kunt bewerken en vormgeven.

 

fakeb De datatabel

De data, geordende in rijen en kolommen, kun je in de tabel bewerken.

De rechtermuisknop opent de opties.

 

Menu en knoppen

Data

Onder deze optie staan mogelijkheden die je ook met de rechter muisknop in de datatabel krijgt. Sorteren en verwijderen van records.

Grafiek

Er zijn drie grafiektypen die je bij Vormgeving overigens weer kunt wijzigen.

Zie Opties Nieuwe variabele.

Opties

Centrummaten

Gemiddelde, mediaan en spreiding worden berekend. Omdat in Dataplot meestal met frequentietabellen gewerkt wordt moet je opgeven welke variabele de waarnemingsgetallen bevat en welke variabele de frequenties.

Indien de data bestaan uit klassen moet je nog een tabel met klassenmiddens maken.

Bij frequentietabellen zijn de data vaak in klassen ingedeeld. Het is dan nodig als waarnemingsgetallen de klassenmiddens te hanteren.

Relatieve frequentie

Bij het vergelijken van data bestaat er vaak behoefte aan relatieve frequenties.
Met deze optie maak je een variabele aan die meteen de frequenties van de geselecteerde variabele in procenten berekent.

Normale benadering

Bij het bestuderen van verdelingen is het vaak handig om de verdeling met een normale verdeling te vergelijken. Deze optie maakt een normale verdeling op grond van de parameters gemiddelde en standaardafwijking van de gekozen variabele.

Naam op printuitvoer is handig als meerdere mensen dezelfde printer gebruiken.

Autofit is de aanpassing van de kolombreedte aan de data in de kolom.

Importeren

Data files van verschillende opmaak kun je via Importeren inlezen.

Exporten van data om in andere programma’s in te lezen gaat als ASCII bestand.

 

 

printer Met de printknop krijg je het volledige beeld en heb je de mogelijkheid om dat op het klembord te zetten, naar Word te sturen of direct te printen.

 

autofit aanpassing van de kolombreedte aan de data in de kolom

 

centrum geeft het aantal waarnemingen, de mediaan, het gemiddelde, en de spreiding van de waarnemingsgetallen van de geselecteerde variabele. Dit kan met of zonder rekening te houden met de frequenties.

 

excel stuurt de datatabel naar de spreadsheet Excel, te zien aan het icoon in de taakbalk.

 

wissel wisselt tussen Dataplot- en Data analyse-omgeving