ANOVA

Top  Previous 

Zowel enkelvoudige variantie analyse als tweevoudige variantie analyse kunnen worden gesimuleerd.

 

Enkelvoudige variantie analyse.

Binnen iedere groep worden steeds trekkingen gedaan uit een normale verdeling. De gemiddelden van die normale verdeling kan voor iedere groep apart worden gewijzigd met de spinbutton. Op grond van deze simulatie wordt de ANOVA tabel gevuld. en de bijbehorende F-waarde getekend in de grafiek van de verdeling van de toetsingsgrootheid.

Op eenvoudige wijze kan worden nagegaan wat het effect is van het wijzigen van het gemiddelde van een groep op de F-waarde. Als namelijk het gemiddelde van de groep wordt gewijzigd worden ook de simulatie resultaten van voorgaande simulaties aangepast. Dit geeft enig inzicht in de power van de F-toets.

 

Tweevoudige variantie analyse

Hierbij spelen twee factoren een rol.

Er kan sprake zijn van een rij effect, een kolom effect en mogelijke interactie.

Ook hier kunnen de gemiddelden per rij en kolom gewijzigd worden.

Met de interactie checkbox aan, kan ook per cel de verwachting worden gewijzigd.

Aardig is om te zien dat als je alle waarnemingen van een rij opschuift met de spinbutton, de F-waarde van de kolommen en de interactie niet wijzigt.

 

Drie hypotheses kunnen worden onderzocht:

- Geen rij effect

- Geen kolom effect

- Geen interactie.

 

Bij iedere hypothese hoort een andere toetsingsgrootheid. Eenvoudig is weer na te gaan wat de power van een test is bij afwijkingen van een populatie gemiddelde van een groep.

 

Met de grafiek van de gemiddelde per groep kun je zien of er interactie is tussen de factoren. De rol van rijen en kolommen kun je omdraaien.

 

De knop Shifs 0 zet alle verschuivingen weer terug op 0.

Met behulp van de intervalschuiven kun je controleren hoe groot de theoretische type I fout is en hoe groot de geobserveerde type I fout is. Als er verschuivingen zijn, kun je de 'empirische' power van de toets vaststellen.